Aquadomum Zelhem

Leven in en met de natuur

Terug

Wandelen en Fietsen

Natuurgebied ’t Zand

Zelhem wordt niet voor niets het Groene Hart van de Achterhoek genoemd. Ten noorden van Zelhem ligt het natuurgebied ’t Zand, met circa 230 ha overwegend naaldbomen. Het gebied biedt volop mogelijkheden om te fietsen en te wandelen. Het dorp Zelhem stamt uit 801. In het dorp hebben inwoners oude tradities in ere gehouden. ’s Avonds om negen uur luidt nog altijd de papklok. Vroeger was dat het teken om te stoppen met werken en thuis, meestal pap, te gaan eten.
Een jaarlijks terugkerend oud gebruik is de broodlevering op Hemelvaartsdag bij boerderij ‘Muldersfluite’ aan de weg Hengelo-Zelhem. De broden worden sinds 1555 geleverd door de boeren. Dit diende vroeger als vergoeding voor het recht om plaggen te mogen steken. 

Wandel met een ezel door de Achterhoek

Maak een wandeling door de Achterhoek bijzonder en huur een ezel bij Ezelstal De Edelingen in Zelhem. Kinderen mogen ook op de ezels zitten! 

De Doolhof van Ruurlo

Rond het Doolhof van Ruurlo zijn een zestal wandelingen uitgezet, variërend van 1,5 km tot 11 km. De wandelingen hebben een eigen kleur en zijn verkrijgbaar bij de VVV van Ruurlo. Ook zijn er talloze wegen en paden waarover u vrij kunt dwalen. Vergeet zeker niet om om het Doolhof te bezoeken.

  • Kabouterpad 1,5 km
  • Groene wandeling 5 km
  • Witte wandeling 3,5 km
  • Lange-afstandswandeling 11 km
  • Rode wandeling 2,5 km
  • Laarzenwandeling 6 km

Fietsroutes

Er zijn nog meer mooie fietsroutes in de buurt van Zelhem met verschillende afstanden. Bijvoorbeeld een uurtje fietsen door het bos en langs Kasteel Ruurlo (13 km.) of een heerlijk stukje achterhoek met een afwisselend landschap door Zelhem, Halle en Ziewent (54 km.). Natuurlijk vind je hier ook de 9 Kastelenroute Vorden (37 km.) en de Museumroute in de achterhoek door Ruurlo en Borculo. Naast museums die je onderweg tegenkomt fiets je ook heerlijk langs de Slinge en Berkel.