Aquadomum Zelhem

Leven in en met de natuur

Terug


Kunst en Cultuur

Museum Smedekinck

Kom op bezoek bij museumboerderij Smedekinck en kom alles te weten over vervolgen tijden van het Achterhoekse Zelhem. Er is een compleet ingerichte ouderwetse boerenwoonkeuken.

Beeldentuin/Galerie de Hulenhof

Op een ongerept plekje in het buitengebied van Zelhem bevindt zich voor de kunstliefhebbers Beeldentuin/Galerie de Hulenhof. Zij willen openstaan voor nieuwkomers in  de wereld van de Beeldende Kunst maar ook voor diegenen die hun weg daarin al hebben gevonden. Voor grote en kleine beurzen. Het werk dat de Hulenhof laat zien wordt gemaakt door een verscheidenheid aan kunstenaars. Met ieder zijn of haar eigen inzicht en voorkeuren voor vorm, materiaal en techniek. 

Wijngaard De Oogsthoek

Goede wijn maken kunnen ze bij wijngaard De Oogsthoek als de beste! Deze wijngaard in de mooie omgeving van Zelhem verbouwt verschillende druivenrassen en maakt de lekkerste wijnen. Proef het zelf! 

Kasteel Vorden

Kasteel Vorden is een van de weinige kastelen dat echt bewoond is en authentiek is ingericht. Het ligt aan de rand van het dorp Vorden. Gedurende uw bezoek bent u te gast bij de bewoners. Tijdens de audiotour of rondleiding komt u dan ook langs de privévertrekken van de bewoners. 

Kasteel Ruurlo

In het kasteel staat het leven en werk van grootmeester Carel Willink centraal. De opstelling toont de ontwikkeling van een zoekende kunstenaar, die zich later weet te ontplooien als de nooit geëvenaarde schilder. 

Museum MORE

Museum MORE is gevestigd op een prachtige locatie in Gorssel. In het museum is naast wisselende tentoonstellingen ook altijd een greep uit de eigen collectie te zien.

Kasteel Slangenburg

Drie kilometer ten oosten van Doetinchem ligt de Slangenburg, een landgoed uit de 17e eeuw. Het kasteel met de omliggende landerijen zijn nauw verbonden geweest met de Achterhoekse bevolking in de omgeving. Boeren en ambachtslui vestigden zich daar in kleine boerderijen en andere bedrijven.

In het gebied ontstonden in de loop van de eeuwen enkele buurtschappen. Benedictijner monniken vestigden zich na de tweede wereldoorlog in de door hen zelf gebouwde Sint Willibrordsabdij. Het uitgestrekte gebied is een aangename mengeling van bos, ecologisch beheerde natuur en cultuurlandschap.

Mensen hebben er van oudsher een bestaan ontleend aan de hun omringende natuur. Ook nu nog kent de Slangenburg een groot aantal ondernemers die met respect voor de natuur producten verbouwen, ambachtelijke bedrijvigheid uitoefenen en recreatiemogelijkheden bieden. Ze kunnen ervan bestaan, omdat ze voor de lokale markt produceren.

Achterhoekers en toeristen hebben de Slangenburgse producten leren waarderen om hun eenvoud en puurheid. De Slangenburgse ondernemers hebben de vereniging Heerlijckheid Slangenburgh opgericht om een antwoord te vinden op de economische drang naar grootschaligheid, die zich moeilijk verdraagt met het kleinschalige karakter van deze streek. De Landgoedwinkel is ook een leuk einddoel voor een mooie wandel- of fietstocht.